28 Aralık 2009 Pazartesi

Vidalı kramponu kim buldu?





Almanya'da herkes filmlere konu olan Bern mucizesini bilir, ancak Blumenthal mucizesinden habersizdir. Herkes Adi Dassler'i tanır, ama Alexander Salot adı hakkında hiç bir fikri yoktur. İşte burada şu konu ile bağlantı kurmak ve sormak gerekiyor. Vidalı futbol ayakkabısını yani hepimizin orijinal adı ile andığı 'vidalı kramponu' icat eden kim? 



                                               Adi Dassler


Bütün dünyada vidalı futbol ayakkabılarının mucidi olarak hep Adidas'ın kurucusu Adi Dassler bilinir. 1954 Dünya Kupası Almanya tarafından kazanıldığında, Alman Milli Takımı'nın vidalı Adidas futbol ayakkabıları bunda büyük pay sahibi olmuştu. Bu ayakkabı mucizesini yaratan kişi ise Bremen'in Rosenthal adlı kasabasında yaşayan ayakkabı ustası Alexander Salot idi. Slot, bir anlamda Rosenthal mucizesini yaratmıştı.



                        Vidalı krapmponun mucudi Alexander Salot


1954 Dünya Kupası'dan yıllar önce Salot, bu ayakkabıyı icat etmiş ve bundan tam 60 yıl önce, yani 1949 yılında patentini almıştı. Hatta, atölyesinde küçük bir seri üretim yapan Salot'un ayakkabıları ile kasabanın takımı Blumenthaler SV, eyalet liginde 3 yıl üst üste şampiyon olmuştu. Daha sonra Adidas ayakkabıların seri üretim hakkını aldı ve 'vidalı krampon efsanesi' başlamış oldu. O tarihten bu yana Adidas futbol ayakkabıları milyonlarca satarak Adidas efsanesini de yaratmış oldu.




















Vida değişimini sağlayan anahtar



               Adidas'ın vidalı kramponları ile elde edilen 1954 Dünya Kupası filmlere konu oldu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder