20 Kasım 2009 Cuma

Avusturya'da meşale kanunu!


Avusturya her ne kadar futbolda eski günlerini mumla arasa da tribünlerde ateşli taraftarlar her zaman yerini almıştır. Özellikle Rapid'in Ultra taraftar grubu dünyanın sayılı taraftar gruplarındandır. Rapid Ultra'larının en büyük özelliklerinin başında her maçta değişik bir tribün şovu yapmaları gelir.
Meşale de Avusturya'da tribünlerde çok kullanılan bir şov aracıdır. Taraftarların yaptığı şovların ayrılmaz bir parçasıdır meşaleler. Bu meşaleleri şovlarının ayrılmaz bir parçası olarak gören Avusturyalı taraftarlar bugünlerde isyan halinde. Bun isyanın nedeni ise, hükümet partilerinin parlamentoda aldığı ve kanunlaşan bir kararla, bundan böyle spor yapılan alanlarda meşale ve benzeri şov amaçlı ateşli maddelerin kullanılmasının kanunen yasaklanması. Buna uymayanları artık binlerce euroyu bulan ağır para cezaları bekliyor.
Bu kanunun çıkması başta Rapid'in Ultra taraftar grubu olmak üzere Avusturya'daki tüm taraftar gruplarını ayağa kaldırdı. Maçlardan önce protesto gösterileri düzenleyen bir çok kulüp taraftarlarının bu dirençleri kanunun çıkmasına engel olamadı. Ancak yapılan ufak bir değişiklikle şimdilik izin dahilinde yer göstererek bu tür şovlara müsamaha gösteriliyor.
Kanunun çıkmasına öncülük eden kadın içişleri bakanı Maria Fekter, ateşli maddeler yüzünden geçmişte bir çok kazanın yaşandığını ve 2000 dereceyi bulan sıcaklıktaki bu meşalelerin büyük tehlike arz ettiğini söyleyerek kanunu savundu.
Muhalefet ise bu yasaya karşı çıkarak, hükümeti insanları suçlu yerine koymakla itham etti.
Avusturya'da ligler kısa süre sonra uzun bir tatile girecek. Ligin 2. yarısında bu neler yaşanacağı ve tribünlerin bu yasağa ne derece riayet edecekleri şimdiden merak konusu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder