23 Kasım 2009 Pazartesi

FC Zürih deplasmana taraftar götürmeyecek!



İsviçre Kupası'nda 20 kasım 2009 cuma günü oynanan Basel-Zürih (4-2) karşılaşması öncesi ve sırasında çıkan olaylar nedeni ile Zürih kulübü belirsiz bir tarihe kadar deplasmanlara taraftar götürmeme kararı aldı. Karşılaşma öncesi bileti olmayan 200 kadar Basel tafaftarı zorla stadyuma girerek Zürih taraftarlarına saldırınca iş çığırından çıktı. Maçtan sonra da St. Jakobs Park Stadı etrafında, holiganlar ile polis arasında çatışmalar yaşandı.
Bu olayların ardından Zürih kulübü sert bir bildiri yayınlayarak olayları kınadı. Kulüp, belirsiz bir süre deplasman bileti satmayacaklarını, bunun yanında kendi stadyumlarında rizikosu yüksek maçlarda rakip seyirciyi almayacaklarını açıkladı.
İsviçre Avrupa'nın en fanatik seyircilerinden birine sahip. Özellikle çoğu zaman Türkiye'de yaşanan olaylar bu ülkede yaşananların yanında hafif kalıyor. Taraftar gruplarının profiline baktığımızda şunları görmek mümkün.



İsviçre’de kendinden en çok bahsettiren taraftar grubu FC Basel takımının Ultra grubu Inferno Basel adlı Ultra grubudur. Bu grubun adından en çok söz ettirdiği olay 3 yıl önce yaşandı. Ligin son ve şampiyonun belli olacağı maçında rakip FC Zürih takımının 93. dakikada Inferno Basel grubunun oturduğu taraftaki kaleye attığı gol  ve gelen şampiyonluk çıkan büyük olayların ateşleyicisi oldu. 130 kişi yaralandı. 25 kişi tutulandı yüzbinlerce frank zarar meydana geldi. Yaşananlar bütün dünyada yankı buldu.



Inferno Basel üyeleri, özellikle Zürih takımlarının geldiği her maçta olay çıkarmakla ünlüler. Yine bundan birkaç yıl önce Baselli Ultralar Grasshoppers’ın stadını ateşe verip büyük zarara yol açtılar. Her gittikleri Zürih deplasmanında mutlaka olay çıkardılar. Ancak 2004 yılında da bu defa Zürih polisi bir skandala imza attı. Zürih’te Grasshoppers ile oynayacakları maç için trenle Zürih’e gelen ve çoğunluğu Ultra olan ancak aralarında çocukların da bulunduğu 650 kişilik Baselli taraftar grubunu polis sardı ve 427’sini gözetim altına aldı. Bazı taraftarlar 24 saat gözetim altında kaldılar. Tuvalete gitmelerine ve telefon etmelerine izin verilmedi. Bu tüm İsviçre’de büyük tepki yarattı. Zürih polisi ve kanton yönetimi ağır eleştiriler aldı.
Birkaç yıldan bu yana ise İsviçre şehir yönetimleri hem lig yönetimini hem de kulüp yöneticilerini her maç için güvenliği sağlamakta gerekli olan 100.000 Frank’ı ödemedikleri için suçluyorlar.
İsviçre’de futbol maçlarında Ultralar ve holiganların yarattığı şiddet son yıllarda oldukça arttı ve bu konu hem medyanın hem de politikanın önemli konularının başında geliyor. Ancak, özellikle Basel-Zürih şehirleri arasındaki düşmanlık her geçen gün büyüyor ve önü alınamıyor. Bunun da medeniyetin beşiği sayılan ülkelerden biri olan İsviçre'de olması gerçekten de şaşırtıcı.
Bakalım Zürih kulübünün bu kararı olayların azalmasını engelleyebilecek mi. Ancak kulüp organize etmese de bireysel olarak deplasmana gidecek taraftarlara nasıl engel olunabileceği de tartışma konusu.






1 yorum: